Europa wordt gedwongen tot een grotere rol op het wereldtoneel. Dat vereist naast politieke wil meer geld en een beter investeringsklimaat. In deze masterclass gaan we in op de belangrijkste financiële dilemma's voor de Europese Unie de komende jaren. Wat gaat er veranderen met de nieuwe meerjarenbegroting van de EU en hoe kunnen instrumenten als eurobonds en een beter werkende kapitaalunie de Europese slagkracht vergroten?
We behandelen het Brusselse onderhandelingstraject rond de nieuwe meerjarenbegroting, met extra aandacht voor de twee belangrijkste beleidsterreinen: landbouw, traditioneel de grootste post op de EU-begroting, en defensie, waar Europa grote ambities koestert. En we gaan in op het financiële instrumentarium van de eurozone.
De masterclass wordt gehouden bij de EC-vertegenwoordiging in Den Haag. Deelname kost €230, voor freelancers is 50% korting mogelijk. Er mag niet uit de masterclass worden geciteerd.
inloop
Het begrotingsproces.
Hoe komt de Europese meerjarenbegroting tot stand? Welke geldstromen zijn er? Welke grote aanpassingen worden verwacht?
Ron Nulkes (NATO Industrial Advisory Group) - Europese defensie(industrie)
De rol van de EU bij de versterking van de Europese defensie(industrie). Perspectief vanuit de industrie.
lunch
Roel Jongeneel (Wageningen Universiteit) - Landbouwsubsidie
Landbouw is nu de grootste post op de EU-begroting. Waar gaat het geld naartoe, hoe wordt het verdeeld, maar vooral: hoe gaat dit veranderen in de nieuwe begroting?
Harald Benink (Tilburg University) - Nieuw Europees geld
Welke instrumenten kunnen de EU (eurozone) grotere financiële slagkracht geven en hoe werken ze? Over eurobonds en kapitaalunie.
Tim Legierse (hoofd EU, Ministerie van Financiën) - De inzet in Brussel
Kansen en barrières, wie staat waar in de onderhandelingen en wat zijn de belangrijkste onderhandelingsthema’s?