Op deze Masterclass gaan we in op de complexiteit van het belastingstelsel, en dan met name de inkomstenbelasting. Waarom voldoet het huidige stelsel niet meer? We praten over de basis van ons belastingstelsel, de complexiteit in de praktijk en de voorstellen voor vereenvoudiging, zoals vlak taks en de verschuiving naar belasting op consumptie. De Masterclass duurt de hele dag. Deelname kost 200 euro exclusief btw. Lunch en afsluitende borrel zijn inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 25 journalisten.
Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht, PwC, voorzitter studiecommissie belastingstelsel
Inleiding: het stelsel en de knelpunten
Waar was de stelselvereenvoudiging in 2001 een oplossing voor en waarom werkt die niet meer? De relevantie van de inkomstenbelasting voor staatshuishoudboekje. Internationale vergelijking, hoe werkt het in andere landen? Werknemer versus ondernemers, een wankel evenwicht.
koffie
Hans Blokpoel, directeur Belastingdienst
De (weerbarstige)praktijk van de Belastingdienst.
Van wet tot inning. Waarom loopt dat steeds moeizamer, terwijl er steeds meer digitale gegevens zijn?
gezamenlijke lunch
Margreet Teuben en Wilma Hommersom, Teuben Tax Advisory
Van loonkosten naar nettoloon
Hoe komt het verschil tussen totale loonsom en netto inkomen (de wig) tot stand? Over een onbegrijpelijk loonstrookje en administratieve lasten voor de werkgever (en waarom de zzp’er aantrekkelijker is).
Egbert Jongen, Centraal Planbureau
Fiscale prikkels: het effect van de politieke wensen
Hoe werken fiscale prikkels op de arbeidsmarkt? De doorrekening van fiscaal beleid en de effecten op de complexiteit van de wetgeving. Is een simpeler belastingstelsel minder effectief? Hoe kun je in een eenvoudiger systeem toch nog sturen?
koffie
Koen Caminada, hoogleraar belastingen, lid belastingcommissie Van Dijkhuizen
Keuzes voor een nieuw belastingstelsel
Vlaktaks, meer belasting op consumptie, minder op arbeid, vergroening. Haalbaar of luchtfietserij?
afsluitende borrel